Uluslararası İlişkiler Bölümü / Department of International Relations

Metadata only
    The Slippery Ground of Turkish Foreign Policy: An Analysis of Foreign Policy Discourse of Political Parties in the Turkish Parliament: In the Case of the Eastern Mediterranean
    (6th Conference of the ECPR Standing Group on Parliaments, 2021) Kourou, Nur Sinem; Türkdoğan, Seyyide Sena; 245844; 318149
    There is an ongoing debate on the paradigm shift in Turkish foreign policy under the AKP rule, which has been characterized by Western-orientation and detachment from the pre-Republican imperial history. Although Turkish foreign policy is shaped under the leadership of AKP, the convergence and divergence among the other political parties in the Turkish Grand National Assembly are crucial to reflect the multifaceted nature of the foreign policy-making processes. In this paper, we intend to analyze the positions and treats of political parties in the parliament towards one of the heated debates in Turkish foreign policy: The Eastern Mediterranean. The dispute, rooted in crucial historical events in Turkish political life, has become the focus of many domestic and foreign policy actors. Based on Putnam’s two-level game approach, this study intends to reveal the first level of the foreign policy formation in Turkish politics through analyzing the political parties’ treats towards populism, nationalism, neo-Ottomanism, and liberal institutionalism. In order to track the patterns of the abovementioned dimensions, we have examined the speeches of the MP’s using R Studio and Nvivo programs; additionally, we interpreted the discourses of the party leaders. By doing so, we intend to show, on the one hand, the polarized context of Turkey has been observed in the foreign policy discourse of the political parties. On the other hand, how political parties, regardless of whether they are in government or opposition, share the mixture of the populist, nationalist and neo-Ottomanist, and liberal institutionalist inclination; however, their level varies to their positions in the political spectrum.
    EU–Turkey relations: civil society and depoliticization
    (2020) Kourou, Nur Sinem; 245844
    Where faith meets modernity: cemevi and local Alevi politics
    (2020) Karaömerlioğlu, M. Asım; Kourou, Nur Sinem; 142831; 245844
    This article intends to shed light on the local politics of the Alevis by focusing on three different cemevis in Istanbul’s Gazi neighborhood. Based on a field study in the neighborhood between 2014 and 2015 and eventually revisiting it in 2019, we analyze the local political dynamics with regard to different cemevis. By so doing, we aim to acknowledge and underline two phenomena: the dialectical tension between faith and modernity as well as the fragmented nature of the Alevi identity. The latter task is crucial since most recent studies concerning Alevis have focused on their so-called ‘awakening’ or the ‘discovery’ of their identity. We look at the other side of the coin as well, namely the fragmentation of Alevi identity that has also been under way in recent decades. By this means, we hope to contribute to the literature on contemporary Alevi identity and politics.
    Sağ Popülizm ve Toplumsal Cinsiyet Karşıtı Hareketlerin Birlikteliğinde AKP Hükümetlerinin Aile Siyaseti ve Popülist Siyasal Mobilizasyonu
    (2020) Kourou, Nur Sinem; 245844
    Sağ popülizm ve toplumsal cinsiyet karşıtı hareketler arasındaki ilişki, son on yıllarda dünya siyasetinin gündeminde oldukça popüler bir konu olmuştur. Bu makale, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) döneminde Türkiye'de bu ikili hareket arasındaki ilişkinin nasıl çerçevelendiğinin partinin kadın politikaları özelinde ve parti mobilizasyonu bağlamında geliştirdiği anti-feminist popülist stratejinin izini sürüyor. Türkiye ile dünyadaki diğer örnekler arasında diyalog kurmaya çalışan bu makale, aynı zamanda Türkiye’deki farklı pratiklerin de altını çiziyor. Makale 2019 yılında başlayan AKP’nin popülizmi bir mobilizasyon aracı olarak kullanmasına odaklanan araştırmama dayanıyor. 2019 yerel seçimleri öncesi AKP’nin İstanbul’da yürüttüğü seçim çalışmalarını takip ederek yürüttüğüm araştırmada partinin farklı ilçelerdeki Kadın Kolları teşkilatlarının faaliyetlerini merkeze aldım. AKP’nin hem iktidarda olduğu hem de muhalefette olduğu ilçelerde gözlem ve görüşmelerimi sürdürdüm. İstanbul özelinde farklı ilçelerde geçen saha çalışmasının yanında AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın yayın organı olan haftalık dergi AK Bülten’in 2009-2019 yılları arasında yayınlanan yaklaşık 500 sayısı da analize dahil edilmiştir. Bu makale, siyasette toplumsal cinsiyetin eşitliği merkezinden aile merkezci anlayışa geçişi ve bunların nasıl bir siyasi mobilizasyona dönüştüğünü Türkiye örneğinde göstermektedir. Bunu yaparken de anti-feminist popülizmin AKP özelinde ideolojik bir söylemin ötesinde bir oy devşirme stratejisine dönüştürüldüğünü iddia etmektedir.