Mercedes-Benz Türk'ün Yedek Parçalarının Intermodal Taşımacılıkla Planlanması
Abstract
Mercedes-Benz 1926 yılında Almanya'da kurulmuştur ve 1967'de Türkiye pazarına Mercedes-Benz Türk adıyla giriş yapmıştır. Bugünlerde Mercedes-Benz Türk’ün (MBT) İstanbul/ Hoşdere Fabrikası'nda şehirlerarası ve belediye otobüsleri üretilirken; Aksaray’daki fabrikasında hafif, orta ve ağır sınıf kamyon ve traktörler üretilmektedir. Mercedes-Benz Türk, Almanya'da üç farklı yedek parça tedarikçisine (GLC, EVOBUS ve OEM) sahiptir.
Mercedes-Benz Türk şu anda OEM şirketi için intermodal (deniz + kara) taşımacılığı kullanmaktadır. Mercedes-Benz Türk GLC ve EVOBUS'tan %90 oranında yedek parça alimim sağlarken geri kalan oranı OEM'den sağlamaktadır. Bu arada intermodal taşımacılık, taşıma şekilleri değiştirilirken yük üzerinde herhangi bir işlem yapmadan birden fazla taşıma modeliyle taşınması yöntemidir ve ayrıca çevre kirliliğini azaltan ekolojik bir taşıma yöntemidir. Öte yandan, Mercedes-Benz Türk, GLC ve EVOBUS tedarikçileri için intermodal taşımayı kullanmayı düşünmektedir.
Bu çalışmada MBT’nin tedarikçileri olan GLC ve EVOBUS’tan İstanbul MBT Yedek Parça kısmına yedek parça sevkiyatı için nakliye yapısı üzerinde durulacaktır. Dikkate alınacak alternatif ulaştırma modları hava, kara, hava + kara, deniz + kara, demiryolu + karadır. Her tedarikçi için toplam sipariş miktarına ek olarak, her bir nakliye alternatifinin teslim süresi ve birim nakliye maliyeti hesaplanarak optimum süre ve maliyet hesaplanarak yeni bir ulaşım kanalı oluşturulacaktır.. Bu çalışmanın amacı, bu tedarikçiler için toplam nakliye maliyetini en aza indirmek ve en uygun nakliye yapısını belirlemektir. Optimal çözümü bulmak için GAMS yazılımı ile bir matematiksel programlama modeli geliştirilecek ve çözülecektir.
The following license files are associated with this item: