• Home
  • About
  • Policies
  • Contact
    • Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
Advanced Search
View Item 
  •   Home
  • İKÜ Tezler / IKU Theses
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Doktora Tezleri / PhD Dissertations
  • İşletme Doktora Programı / Business Administration PhD Program
  • View Item
  •   Home
  • İKÜ Tezler / IKU Theses
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Doktora Tezleri / PhD Dissertations
  • İşletme Doktora Programı / Business Administration PhD Program
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Türkiye'deki gastrodiplomasi politikaları ve dünyadaki konumu üzerine araştırma

Thumbnail
View/Open
NecmettinÖzgenDRTez.pdf (2.240Mb)
Author
Özgen, Necmettin
Type
doctoralThesis
Date
2021
Language
tr
Metadata
Show full item record
Abstract
Turizm özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde döviz girdisi sağlayarak ekonomi için hayati rol oynamaktadır. Turizm gelirlerinin arttırılmasında gelen ziyaretçi sayısının arttırılması kadar kişi başı harcamalarda önemlidir. Gastronomi bir ülkenin turistik açıdan cazibe merkezi olmasında etkili olduğu kadar kişi başı harcamaların artmasında da etkilidir. Ayrıca gıda ihracatına katkıda bulunarak döviz girdilerinde iki koldan fayda sağlamaktadır. Gastrodiplomasi son 20 yılda ortaya çıkmış yeni bir alan olup turizm gelirlerinin arttırılmasında etkin bir yol çizmektedir. Bu yola başvurmuş her ülkenin, kendine özel avantaj ve dezavantajlarıyla yaşadıkları olumlu ve olumsuz tecrübeler daha başarılı stratejilerin oluşturulmasında yol göstericidir. Bu çerçevede çalışmamızın amacı; dünyadaki turizmin mevcut durumunu ve gelişen yeni turistik eğilimleri sıralamak, gastroturizmin gelişimi ve gastrodiplomasinin yükselişini ortaya koyabilmek, mevcut deneyimler üzerinden ideal bir gastrodiplomasi stratejisi oluşturmak ve bu stratejide kullanılabilecek ülkemizdeki unsurları derlemektir.
 
Tourism plays a vital role in economies, particularly by providing foreign currency inflow in developing countries such as Turkey. In increasing tourism revenues, it is also important in per capita expenditures as well as increasing the number of visitors. Gastronomy is effective not only in the tourist attraction of a country, but also in the increase of per capita expenditures. It also contributes to food exports and benefits from two branches in foreign exchange inputs. Gastrodiplomacy has emerged in the last 20 years and is an effective way to increase tourism revenues. With its own advantages and disadvantages, the positive and negative experiences of each country, are guiding in creating more successful strategies. The purpose of our study in this context; to reveal the current state of tourism in the world and new tourist trends, to reveal the development of gastrotourism and the rise of gastrodiplomacy, to create an ideal gastrodiplomacy strategy based on existing experiences and to reveal the elements that can be used in strategy in Turkey.
 
Subject
Turizm
Kültürel diplomasi
Kültürel ekonomi
Kültürel turizm
Tourism
Cultural diplomacy
Cultural economy
Cultural tourism
URI
https://hdl.handle.net/11413/6500
Collections
  • İşletme Doktora Programı / Business Administration PhD Program [20]

İstanbul Kültür University

Hakkında |Politika | Kütüphane | İletişim | Send Feedback | Admin

Istanbul Kültür University, Ataköy Campus E5 Karayolu Üzeri Bakırköy 34158, İstanbul / TURKEY
Copyright © İstanbul Kültür University

Creative Commons Lisansı
IKU Institutional Repository, Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Designed by  UNIREPOS

İKU Kütüphane


Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageBy PublisherRightsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageBy PublisherRights

My Account

Login

İstanbul Kültür University

Hakkında |Politika | Kütüphane | İletişim | Send Feedback | Admin

Istanbul Kültür University, Ataköy Campus E5 Karayolu Üzeri Bakırköy 34158, İstanbul / TURKEY
Copyright © İstanbul Kültür University

Creative Commons Lisansı
IKU Institutional Repository, Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

Designed by  UNIREPOS